Pagina 1 van 1

's Ochtends piepen in de bench, wandelen en de fietskar.

Geplaatst: 02/08/14 19:03
door Milou
Hallo allemaal,

Ik heb een paar vraagjes over de opvoeding van Youp. Sorry, het is een beetje een lang verhaal geworden, maar ik wilde de situaties graag duidelijk maken.
Youp is een 6 maanden oude (of jonge) reu, ik noem hem ook wel de puberende kleuter. Hij is een ondeugende hond die heel goed weet wat hij wil. Dat is natuurlijk prima, wij zijn niet op zoek naar een robot, maar luisteren wanneer wij het echt nodig vinden zou wel prettig zijn. Hij luisteren heel goed wanneer het hem uit komt. Tijdens de puppycursus ging het ook prima, maar wanneer meneer Youp iets interessanters ziet wordt het toch wel heel erg lastig. Op het moment luistert hij op de momenten dat ik vind dat het moet (als ik een andere hond zie en hij nog niet, of wanneer er een auto aan komt) 4 van de 10 keer. Ik verwacht niet dat hij alles in één keer leert en uitvoert, maar ik wil wel graag weten of wij op de goede weg zijn, zodat wat wij het er nu in stoppen en wanneer hij volwassen is er écht uit komt.

Youp piept ’s ochtends wanneer hij uit de bench wil. Dat is niet altijd even handig, bijvoorbeeld wanneer wij in het weekend uitslapen. Op het moment pakken wij het als volgt aan. Wanneer hij piept gaat iemand naar beneden, hij weet het al en is dan stil. In het begin haalden wij hem pas uit de bench wanneer hij stil was (in de hoop dat het piepen zou stoppen). Dus wij openen de gordijnen en maken eten klaar etc. en halen Youp uit de bench wanneer hij stil is. Nou wordt hij dus stil wanneer hij hoort dat wij de deur beneden openen. Beetje jammer dat het op deze manier heeft uitgepakt. Ik heb een paar keer geprobeerd voordat hij wakker wordt beneden te zijn, want hij heeft een goede biologische klok. Dit werkt niet :( hij wordt namelijk wakker wanneer hij boven ook maar iets hoort en begint dan te piepen. Hij piept niet omdat hij er nodig uit moet of omdat hij honger heeft, want wij laten hem gelijk uit bij het wakker worden waarbij hij niet gelijk zijn behoefte doet en daarna krijgt hij eten.

Ik laat Youp nog steeds los, maar hij wordt een beetje wat lijkt op een uitprobeer kind en luistert steeds minder goed wanneer ik hem terug roep. Tijdens het wandelen roep ik hem regelmatig terug en beloon hem met kaas (dit vindt hij heerlijk en krijgt hij alleen bij het commando ‘hier’) en geef hem daarna weer vrij. Zodat hij weet dat wanneer ik ‘hier’ zeg hij niet altijd gelijk aan de lijn wordt gedaan. Maar hij heeft wel door dat ik ook altijd ‘hier’ zeg wanneer er een andere hond aan komt. Dus wanneer ik ‘hier’ zeg kijkt meneer eerst om zich heen of er niet een nog leuker doelwit is en dan komt hij pas. Met als gevolg dat hij regelmatig richting een hond spurt. Ik vind het heel vervelend als anderen hun hond vast hebben en mijn uitgelaten pup komt om hen heen vliegen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms kaas vergeet bij te vullen wanneer het op is, waardoor ik dit niet altijd bij me heb. Iemand misschien een ander ideetjes zodat Youp wel bij de ‘hier’ komt, vooral als de kaas op is. Dat kaas werkt wel heel goed, vooral thuis. Hij reageert van alle commando’s het best op het commando ‘hier’, dan komt hij helemaal opgewerkt en vol verwachting aanlopen.

Wanneer Youp aan de riem loopt wil ik niet dat hij op andere honden af gaat. Nou laat ik hem wel eens aan andere honden snuffelen als hij aan de riem zit. Is dit heel erg? Daarbij zorg ik wel dat de riem over het algemeen slok hangt.
Wij leren hem niet te trekken door stil te gaan staan en wanneer hij om kijkt ‘prima’ zeggen, hem bij me laten komen en een beloning geven wanneer we samen verder lopen. Dit werkt boven verwachting goed. Als de riem ook maar iets gespannen wordt houdt hij al in met lopen. Ik vind dat prachtig om te zien. Wanneer wij een andere hond tegemoet komen gaat hij strak in zijn tuig hangen. Dus dan ga ik stil staan, waarna hij gaat zitten piepen (het is nogal een piepert). Wanneer hij om kijkt zeg ik weer ‘prima’ ik probeer hem naar mij toe te lokken, zeg ‘goedzo’ en we lopen samen weer verder. Dit gaat over het algemeen goed, totdat de hond en zijn baas zo dichtbij zijn dat het niet meer werkt. Dan gaat Youp met een strakke lijn zitten en wacht net zo lang tot de hond en zijn baas er zijn, ze komen immers toch wel.
Hoe kan ik Youp leren dat hij met een slokke lijn naast mij blijft lopen terwijl wij een hond tegemoet lopen en passeren? Terug lopen is niet altijd een oplossing omdat we zijn de achter ons lopende hond tegen komen of omdat wij net aan het rondje zijn begonnen.

En als laatst heeft Youp de rare gewoonte om de hele rit in de fietskar te janken. Hij springt op commando zelf in de kar en ziet er absoluut niet angstig uit, juist alsof hij er zin in heeft. Wij gaan ook altijd leuke dingen doen wanneer we met de fietskar gaan. Wanneer wij beginnen te rijden met dat ding begint hij te janken. Hij geeft de hele omgeving waar wij langs fietsen een gratis concert. Wij hebben hem kennis laten maken met de kar door hem zonder wielen in huis te zetten. Op een gegeven moment ging hij er lekker in liggen met zijn botje. Toen hebben wij er wielen onder gezet, hem erin gedaan en er aan de hand mee gelopen. Ook dit ging prima. Maar wanneer hij op de fiets gingen zitten begint hij te janken, terwijl hij nieuwsgierig om zich heen kijkt. Ik dacht eerst dat het iets te maken zou kunnen hebben met dat wij met de rug naar hem toe zitten. Maar wanneer er iemand naast fietst die zich met hem bezig houdt jankt hij net zo hard. Heel raar. Wij hebben dat wielen eraf proces trouwens nog eens herhaald, maar dat heeft geen succes gehad.

Bedankt voor jullie reacties! :D

Re: 's Ochtends piepen in de bench, wandelen en de fietskar.

Geplaatst: 03/08/14 07:49
door Romke
Ga je nog naar cursus? Anders zou ik daar zeker weer mee beginnen, alleen pup cursus is niet genoeg.
Je kan hem een tijdje aan de lijn gaan uitlaten, want als ik het zo lees zijn het gevaarlijke situaties, qua auto's.
Ik zou zelf even terug gaan naar de basis, zorgen dat hij het 'hierkomen' weer volledig beheerst. En het hier vaker doen, niet alleen als er honden of andere dingen aan de hand zijn. Zodat hij geen koppeling maakt met hier=andere hond. Stop wat droge lekkere brokjes in je zak, zoals long, stukjes gedroogde pens. Dat gaat niet rotten, en heb je wel beloning. Of hem een andere beloning aanleren, hierkomen is spelen met zijn favoriete speeltje bijv

Als hij niet piept omdat hij er echt uit moet, zou ik hem gaan negeren.
Dus ook al is er geluid boven, hij mag niet piepen. Want het probleem verplaatst zich zo, zoals je zelf al aangeeft.
Miss je buren even inlichten, dat je dit even door moet zetten, wil het geen structureel probleem worden.
Ook kan je er voor kiezen boven express even geluid te maken, en daarna weer volledige rust, zodat hij leert dat geluid geen teken is dat het feest weer gaat beginnen.

Je wil niet dat hij aan de lijn naar andere honden gaat, maar je laat hem wel snuffelen aan andere honden. Uhhmmmm..... dan weet je zelf het antwoord toch al wel..... hoe moet jouw honden weten wanneer het wel en wanneer het niet mag?

Passeren van andere honden doen wij op de cursus heel veel mee. Jij moet leuker zijn dan de andere hond, hele uitdaging. Ook hierin kan je kiezen voor een speeltje, gek doen, ineens harder lopen, zachter lopen. Zorg dat er uitdaging in zit. En niet fixeren.

Tsja... de fietskar..... volgens mij heb je dat super opgebouwd, even terug gegaan naar het begin.
1 van mijn honden gaf ook gratis concerten, na allerlei sociaal wenselijke dingen geprobeerd te hebben.
Heb ik er geen aandacht meer aan besteed, uiteindelijk is het uitgedoofd.

Re: 's Ochtends piepen in de bench, wandelen en de fietskar.

Geplaatst: 03/08/14 10:31
door Anreb86
Ik lees even mee, bepaalde dingen zijn erg herkenbaar!

Re: 's Ochtends piepen in de bench, wandelen en de fietskar.

Geplaatst: 03/08/14 12:02
door Milou
Romke, bedankt voor je reactie en Anreb86, fijn dat sommige dingen anderen ook bekend voor komen. :D
Wij hebben de puppycursus net afgerond en willen de vervolgcursus gaan doen, maar tijdens de vakantie zijn er geen cursussen. Daarna willen wij trouwens ook graag een jachtcursus doen, dus bij alleen puppycursus laten wij het niet.
Wij laten Youp niet los aan drukke straten, maar op de landweggetjes waar we het doen komen we wel eens een auto tegen. Hier kan niet hard gereden worden en mensen gaan ook altijd wel stil staan als ik hem niet vast heb. Niet dat je denkt, zo dat is onverantwoord met een niet altijd luisterende pup. Dat snuffelen aan de lijn doe ik als volgt. Waar wij zo dicht bij de hond zijn zeg ik 'toe maar' en laat ik de lijn slok hangen. Dus ik geef toestemming om te gaan. Maar misschien is het inderdaad beter om eerst helemaal niet te doen en wanneer hij dat onder controle heeft hem met toestemming laten gaan.
Ik heb vanochtend gelijk gekeken of er een reactie was die ik in de praktijk kon brengen, loopt meneer echt heel goed mee. :applaus: Trots, maar er komen vast genoeg momenten waar wij nog wel kunnen oefenen.
Vanochtend ging het piepen ook goed. Lawaai boven, weer naar bed en hij was na een tijdje weer stil. En vanochtend zat hij daar met een blik, :roll: ben ik niet lief?!?
Wij hebben het al eens eerder geprobeerd om het vanaf het begin nog eens op te bouwen, maar dat werkte dus niet. Wat mij gisteren en eergisteren wel is opgevallen is dat hij nog wel piept, maar niet meer zo hard. Hij bleef ook stil toen ik over een onverharde weg ging, waardoor de kar heel erg schudde. Geen idee waarom hij dan wel opeens stil is. :confused:

Re: 's Ochtends piepen in de bench, wandelen en de fietskar.

Geplaatst: 03/08/14 19:19
door Romke
Haha.... ik weet wel waarom hij dan wel stil is, dan is hij gewoon onder de indruk, heeft hij helemaal geen tijd om te blaffen of piepen.....
Probeer jezelf maar eens in te denken dat je op een glibberig, mul pad rijd, dan hou je je stuur ook even stevig vast, en kan je gesprek stokken.

Als hij goed meeloopt, beloon het dan gelijk heel goed!

En het snuffelen zou ik idd even niet doen, lijkt mij erg onduidelijk voor je hond

Met loslaten klinkt het ook niet alsof je onverantwoordelijk bezig bent, maar zou hem wel een tijd gaan aanlijnen, hij moet eerst weer leren dat hij gewoon bij je moet komen. Ook al loop je in je uppie op een verlaten strand. Er kunnen plotselinge situaties zijn dat hij toch moet komen.
Maar ik weet... het is makkelijker gezegd dat gedaan.

Hier werkte in de 'moeilijke' periode, een tube smeerkaas of blikje kattenmouse als een tierelier