Voorzichtig op laten groeien vs alles kunnen

Respecteer elkaars mening.
Gebruikersavatar
Terra5
Speurneus
Speurneus
Berichten: 3513
Lid geworden op: 27/05/06 11:52
Locatie: Dieren

Voorzichtig op laten groeien vs alles kunnen

Ongelezen berichtdoor Terra5 » 27/08/12 16:14

N.a.v. een foto-topic ben ik toch wel even benieuwd hoe men hier tegen aan kijkt.

Een aantal jaar geleden was er namelijk redelijk consensus in hoe je een labje op "moet" laten groeien; eerste jaar gedoseerd belasten, kleden op een gladde vloer, niet met balletjes gooien, uit de auto tillen, geen trap laten lopen, niet ruw laten spelen met andere honden etc. etc.

Nu merk ik de laatste paar jaar een verschuiving hierin. Zo is het nu wel ok om een pup op mul zand te laten rennen en hoeven er bijvoorbeeld ook ineens geen kleden meer op de vloer. En dan met de opmerking erbij "het is een werkhonden-ras en die moeten wel wat kunnen hebben".

Natuurlijk zou, als je echt een sterke en gezonde hebt, dit moeten kunnen. Maar we weten ook allemaal dat er helaas best wat labjes zijn die toch gevoelig zijn voor aandoeningen op de gewrichten. Ik ben dus ook wel enigszins verbaasd over deze kentering bij een aantal mensen en zelfs fokkers. Er wordt beweerd "wat er in zit, komt er toch wel uit", dus dat hou je niet tegen. Maar ik denk wel dat als het er niet in zit, je het er wel in kunt krijgen door onvoorzichtigheid met een pup. En als er iets in zit, dan kun je dat wel erger maken door onvoorzichtig te zijn met een pup.

Ik ben zelf van mening dat ik voorzichtig ben met een pup. Hier liggen dus wel een paar kleden bij een pup (niet de hele vloer, maar wel een gedeelte), ik zal mijn pup niet door mul zand laten lopen of balletjes gooien. Daarentegen ben ik zelf wat losser met de minuten-regel, ik loop liever ietsjes langer, zodat de spieren getraind worden, dan een energiebommetje in huis zeg maar. Ik ben dus meer van de genuanceerde tactiek, maar een pup moet wel pup kunnen zijn en ook af en toe gek kunnen doen ;-)

Mijn vraag is; gaan we er nu vanuit dat de labrador een sterk ras zou moeten zijn en daardoor ook is? Met als gevolg dat je met laten opgroeien dus meer kunt? Of is de labrador toch een ras waar je met beleid in het laten opgroeien moet omgaan?
Tamara, :zwartpootje: Danouk en :blondpootje: Sanna
In loving memory :zwartpootje: Terra

Afbeelding
:zwartkopje: Terra (Terra Broekzicht) - 8 februari 2001 (overleden 6 januari 2014)
:zwartkopje: Danouk (Idanouk of Lucifers Delight) - 28 maart 2009
:blondkopje: Sanna (Drisana von der Haler Heide) - 10 februari 2014

Gebruikersavatar
perelaar
Middelgrote hondenneus
Middelgrote hondenneus
Berichten: 559
Lid geworden op: 26/10/08 16:14
Locatie: Tienen

Ongelezen berichtdoor perelaar » 27/08/12 16:41

Ik ben het met je eens: niet alles moet kunnen, maar tegelijkertijd gaat de beschermingsdrang te ver.
Zie dat overigens nog veel meer bij kinderen...
>> you are entitled to your opinion, however offending you express it <<

:bruinkopje: Harpo (Eyes of the River) °02/10/2008
:bruinkopje: Flora (Eyes of the River) °01/07/2006

esmoezie
Speurneus
Speurneus
Berichten: 5575
Lid geworden op: 18/05/09 13:35
Locatie: ZO-Brabant

Ongelezen berichtdoor esmoezie » 27/08/12 16:43

Geen flauw idee... Ik heb te weinig ervaringen om te kunnen zeggen wat nu het beste is.
Ben zelf met Keo wel voorzichtig geweest, omdat ik dit meekreeg vanuit de boekjes en een beetje vanuit de fokker.
Dus de minutenregel netjes gehanteerd, de laminaatvloeren bedekt. Heb hem overigens wel eens achter een balletje laten rennen, totdat ik hier op het forum commentaar kreeg in een fototopic. Wist toen niet dat dat niet mocht.
Hij heeft alleen, kort, met honden van zijn eigen grootte/leeftijd gespeeld (op cursus) dat 1e jaar, zodat hij niet bedolven zou worden onder een zwaar lijf.
Maar het is de vraag of Keo nu nooit last zal krijgen van zijn poten, omdat ik voorzichtig met hem ben geweest :confused:

Volgende keer doe ik het sowieso allemaal wat meer naar eigen inzicht. Want nog zo'n voorbeeld.... volgens de boekjes moest ik hem flink socialiseren. Later kreeg ik weer te horen dat ik hem had overgesocialiseerd.
Aldoende leert men en de volgende keer gebruik ik mijn eigen gezonde verstand wat meer en zoek ik een middenweg :wink:

Eigenlijk lijkt het me logisch dat, als het er in zit, het er toch wel uitkomt. En hoe rustig houdt een jong dier zich in de natuur?
groetjes Juliette

:zwartkopje: Keo 26-03-2009
:blondkopje: Harvey 30-07-2015

lucievd
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten: 1613
Lid geworden op: 01/04/11 18:30
Locatie: Stadskanaal

Ongelezen berichtdoor lucievd » 27/08/12 16:46

Het ligt er misschien ook maar weer net aan wat je met je hond wil.
Ik wilde jachttraining volgen met mijn hond, hier ben ik dus ook al vanaf 8 weken mee begonnen. Eerst natuurlijk alleen gehoorzaamheid, maar al snel kwam ook het apporteren om te hoek. En dan wordt er toch gegooid met bepaalde voorwerpen waar je hondje dan vervolgens achteraan rent. En de ene hond is meer beheerst dan de ander. Zo heb ik er hier 1 die vanuit enthousiasme eerst 2 meter doorschiet en dan in 1 klap zich omdraait om het voorwerp op te pakken. Ook oefen je op allerlei ondergronden (dus ook wel zand/modder), zodat je pup overal aan went. Dus hij zal dan ook vast wel eens over wat takjes of obstakels moeten springen/rennen. Dus mijn pup zal allicht meer belast worden dan een pup die gewoon alleen huishond is. Daarentegen tilde ik mijn pup wel echt de eerste tijd op als hij in en uit de auto ging. Dit zijn namelijk wel weer hele andere hoogtes en dat ziet er dan gewoon niet goed uit en soms zelfs gevaarlijk uit als ze zo'n sprong zouden nemen.
Ik wilde wel dat mijn hond trappen kon lopen, dus dit heb ik hem wel vroeg aangeleerd. Alleen dan twee treden laten lopen en niet 10x per dag een hele trap op en neer. (Wij hebben namelijk een klein trapje van 2 treden in huis). Dus ik denk dat veel dingen best kunnen en dat ze ook echt wel tegen een stootje kunnen, maar dat je wel je gezond verstand moet gebruiken.
Zo hebben wij een vrij groot vrijstaand huis, dus we konden onmogelijk alle vloeren bedekken met vloerbedekking. Wel een aantal kleden neergelegd op plekken waar hij veel zou zijn. Maar verder liep hij gewoon over laminaat, dat ging prima. Hij was toch geen drukke pup die door het hele huis heen rende.
Flits rende zelfs een keer zo enthousiast op een dummy af dat hij een salto maakte, natuurlijk was het beter geweest als dit niet zou gebeuren, maar zoiets hou je niet tegen. Als het hier niet bij gebeurd was, dan misschien wel op een ander moment.
Dus inderdaad gewoon pup laten zijn, maar wel je gezond verstand gebruiken.
Gewoon echt alles heel erg met mate doen. Geen uitspattingen, dan is alles prima te doen lijkt me en hoef je echt niet heel spastisch te doen als je hond bijv. een stukje door mul zand moet lopen.

marions
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2658
Lid geworden op: 01/06/06 13:06
Locatie: Groningen

Ongelezen berichtdoor marions » 27/08/12 16:50

Ik deel je verbazing :)

Ook in ben vóor voorzichtig laten opgroeien, en dan bedoel ik zonder excessen naar té ruig/té voorzichtig.
Een labrador is idd niet van porselein en hoeft ook niet als zodanig te worden behandeld.
Een ander aspect is, 'het tegen zichzelf in bescherming nemen'.
Een taak voor de baas om dat in goede, geproportioneerde banen te leiden.

Zou ik een pup hebben dan gaat er absoluut weer een leenbakker tapijtje overheen!
Ook al betekent dat meer stofzuigen en lastiger ongelukjes opruimen.
Ik heb er geen moeite mee.

Het is denk ik, het bewandelen van de gulden middenweg!
Ook voor wat betreft benchgebruik, socialiseren met andere honden, etc.etc.
Bench is er voor de broodnodige rust, daar ben ík voor om hem die te geven zolang hij dat zelf niet kan. En even kennismaken met de buurhondjes? Ook prima!

Rust, Reinheid en Regelmaat scoren hoog bij mij wanneer het om een pup gaat.
Het ís naar mijn mening niet of/of.
Je gezond verstand gebruiken, geen kasplantje kweken en niet overvragen.

Het artikel in de LP heb ik ook gelezen, de ballenwerper komt er hier niet in.
Stokken worden niet gegooid, en ik kàn me zelfs voorstellen dat mensen een loopplankje kopen om de hond zonder blessures in/uit de auto te krijgen.
Niets mis met dat advies, je hóeft het niet op te volgen toch?
:wink:
Dazzling Diamonds Kiepers Nickname

sbientje
Speurneus
Speurneus
Berichten: 14223
Lid geworden op: 26/05/06 20:13
Locatie: Breda
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor sbientje » 27/08/12 17:05

ik ben het wel met marion eens, ben ook niet per se van het supervoorzichtige. Een jonge hond springt nou eenmaal weleens, en hij zal vast ook weleens in zijn gekte een paar rare bewegingen maken. Volgens mij is dit ook niet te voorkomen. Ik vind ook dat een hond daar in principe wel tegen zou moeten kunnen.

Wat ik niet nodig vind, is een jonge hond continu achter een bal aan laten rennen, in en uit de auto laten springen en over de gladde vloer te laten glijden. Dit zijn nou net een paar kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat de gewrichten het minder zwaar hebben, en die echt heel makkelijk te realiseren zijn..

Ik vind wel dat ieder dit voor zich moet weten (in overleg met evt. fokker), er zijn meerdere wegen die naar rome leiden.
:bruinkopje: Pom (5-12-2012)
:zwartkopje: Karel (17-1-2015)

Gebruikersavatar
rimanime
Speurneus
Speurneus
Berichten: 12134
Lid geworden op: 07/02/04 21:12
Locatie: zo'n 600 km boven Parijs

Ongelezen berichtdoor rimanime » 27/08/12 17:06

Mocht er hier nog ooit een pup komen dan zou ik me zeker houden aan enkele regels. Met andere honden spelen......met mate en zeker niet met grote, zware en/of lompe honden. Hierin blijf ik zeker voorzichtig. Het rulle zand mijden maar in ieder geval niet doorheen laten rossen net als op een gladde ondervloer. Hier wordt dan weer goedkoop Kwantum kleed neergelegd. Het enige waar ik me niet meer aan zou houden, is de 5 minuten regel. Gewoon lekker lopen met de kleine en zorgen dat de spieren lekker stevig worden. Kijken en aanvoelen tot hoever je kan gaan is belangrijk in deze. Werpstokken zijn hier altijd al uit den boze geweest, en dat zal ook zo blijven. Verder gewoon lekker hond laten zijn.
Afbeelding

Dank je wel Monika voor deze prachtige banner......

:zwartkopje: Lola; Call me Rainbow v/h Hakkershof 28-8-2003-------R.I.P 20-07-2017
:blondkopje: Action; Chelbo v/h Hakkershof 9-6-2002---- R.I.P 30-10-2012
:bruinkopje: Cooper; Rembrandt 18-6-2008


Een dag niet gezwommen is een dag niet geleefd
( al denkt Cooper daar anders over)

Allard

Ongelezen berichtdoor Allard » 27/08/12 17:12

Hier laten wij hem niet springen, traplopen en in de auto springen. Waarom zou je hem niet eventjes optillen? Als dat veel scheelt doe ik het graag :)

Gebruikersavatar
Lupos
Speurneus
Speurneus
Berichten: 3871
Lid geworden op: 19/11/08 08:50
Locatie: Moordrecht
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Lupos » 27/08/12 17:15

Ik heb de voorkeur voor de gulden middenweg: het is geen porselein, maar het is wel een pup. Hier dus "voorzichtig alles kunnen" eigenlijk :wink:

Er liggen hier wel kleden om de laminaat vloer te bedekken, maar ik ga echt niet paniekeren als Cial een keer de bank op- en afspringt :roll:

Er mag hier lekker gerend worden met de roedel, maar niet met een horde losgeslagen onopgevoede honden die graag over mijn pup heen denderen

De bench wordt veelvuldig voor de rust gebruikt, maar buiten de bench wordt er echt wel eens een balletje opgehaald, gerend en in een kuil gevallen.

Ik probeer de beweging wel te doseren, maar als meneer een gekke bui krijgt, ga ik niet direct naar de dierenarts.

Dit is overigens ook hoe ik het met Juna heb gedaan en met Fust. En ondanks dat het twee "risico"rassen schijnen te zijn, beiden kerngezond. :wink: Ten tijde van Juna lag er trouwens geen kleed over het laminaat, vanwege de allergie van Nicki. Zij heeft dus van pups af aan leren lopen op gladde vloeren.
Afbeelding

http://www.labradorforum.nl/hij-wil-dat.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Cial (Excalibur Cial V.t. Jagersgilde) 22-03-2012

Gebruikersavatar
Lupos
Speurneus
Speurneus
Berichten: 3871
Lid geworden op: 19/11/08 08:50
Locatie: Moordrecht
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Lupos » 27/08/12 17:26

Waar ik me trouwens veel meer over verbaas is de tegenstrijdigheid van veel mensen:
- De vijf-minuten regel bijvoorbeeld, maar de pup mag dan wel zoveel minuten bull-dozeren in het park.
- We moeten vooral heel voorzichtig zijn, maar je ziet de pupjes alle kanten opstuiven (en tollen) aan de riem in plaats van dat ze eerst aan de riem leren lopen.
- Pups die in en uit het water duiken, maar een klein hoopje zand is te erg

Ik denk dat het verstandig is om een bewegingsplan te hebben, en daarmee gedoseerd op te bouwen. Meer kun je niet doen en ik zie daar ook geen bezwaar in.
Afbeelding

http://www.labradorforum.nl/hij-wil-dat.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Cial (Excalibur Cial V.t. Jagersgilde) 22-03-2012

Allard

Ongelezen berichtdoor Allard » 27/08/12 17:32

oh ja, wij hebben ook kleden in de bochten liggen. zodat als hij zijn dolle 5 krijgt hij niet onderuit kan glijden.

Gebruikersavatar
speurneus carola
Speurneus
Speurneus
Berichten: 4863
Lid geworden op: 31/01/03 20:48
Locatie: veldhoven

Ongelezen berichtdoor speurneus carola » 27/08/12 17:35

nog erger: behendigheid!!!

ja mijn puppen doen van PUPS af aan aan behendigheid, errug he??

iedereen schiet dan in de stress.... nou ik niet.. en ook niet de puppen die bij mij vandaan komen

puppenbehendigheid is nix meer dan een tunneltje, een sprongetje over een balkje dat op de grond ligt tussen 2 staanders, of hoogstens op eerste gaatje zit, dat is nog lager dan een pup springt als ie gallopeerd.

tuurlijk til ik me pup de auto in, dat is te hoog om te springen en til um ook de trap op, das ook te hoog, maar wanneer ie groot/hoog genoeg is om dat te kunnen zal um dat aangeleerd worden en zal ie dat ook uitvoeren.

naar het strand/mulle zand getver, krijg je zand in je schoenen, kom ik niet, niet omdat ik een pup heb, maar omdat ik er zelf de lol niet van in zie.

en ik zeg ook, hd, ed komt er pas uit als het erin zit, zit het er niet in kan het alleen maar erin komen door een trauma.. het zij zo, een trauma is een ongeluk(je) en een x door mul zand lopen of een trap lopen is geen ongeluk(je)

alleen het vervelende is dat we niet binnen in een pup kunnen kijken en we af moeten gaan op wat een fokker je verteld en of de fokker en de fokkers van alle aanverwante dieren ook zorgvuldig omgaan met hun fokdieren en uitslagen/onderzoeken.

en ik heb wel 1 stelregel: alles waar !! TE !! voor staat is niet goed, ook al is ie zo gezond als wat.
al me kinders uitgevlogen

Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2817
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 27/08/12 17:42

Ik ben het met veel van mijn voorgangers eens. De 5-minutenregel vind ik nogal onzinnig. Een jonge hond pakt zijn beweging toch wel. Mijn pups / jonge honden gaan vanaf de eerste dag mee naar het bos en lopen daar los. Natuurlijk passen we de eerste tijd de duur en het tempo van de wandelingen aan aan de pup. Geen drie kwartier stevig doorstappen, maar 20 minuten in een slakkengangetje met veel stilstaan en zo nodig de pup het laatste eind dragen. Pupje struint heerlijk door de dekking, waarbij hij moet springen, klauteren, af en toe een sprintje trekt, enz. Dat is normale, natuurlijke beweging en dat kan in mijn ogen nooit fout zijn.

Voor mensen met een spekgladde laminaatvloer adviseer ik wel vloerkleden. Een pup kan echt niet normaal lopen op zo'n vloer en als die pootjes alle kanten op glibberen, kan dat nooit goed zijn voor een normale ontwikkeling.

Ook springen, vooral ergens vanaf springen, probeer ik te voorkomen. Dan komt het volle gewicht met een knal op die voorpootjes.. brrrr... nee, liever niet. Zo ook rare slidings maken, je kan het niet altijd voorkomen, maar ik ga het niet uitlokken met ballen gooien ofzo. Datzelfde geldt voor het in volle vaart tegen een andere hond aanknallen. Ook dat is niet altijd te voorkomen, maar ik probeer het wel.

Kortom... je gezonde verstand gebruiken, waarbij ik van mening ben dat natuurlijke vrije lichaamsbeweging, vooral lopen en rennen, geen kwaad kan. Integendeel, daar bouwen ze een goede bespiering en coördinatie van op.

Hanneke

Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2817
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 27/08/12 17:49

Nog één ding.. als ik een pup aanhou, is het de bedoeling dat ze later enkele nestjes krijgt. In principe is het mogelijk om een hond met de genetische aanleg voor HD of ED zó voorzichtig te laten opgroeien, dat die HD of ED zich niet ontwikkelt. Stel dat ik dat zou doen, stel dat mijn pup met de genetische aanleg toch bij het röntgenen een vrij krijgt. Wat zou er dan gebeuren, als ik met die hond ga fokken? Juist.. grote kans dat er bij haar nakomelingen die misschien niet zo voorzichtig worden grootgebracht, wel HD of ED tevoorschijn komt. Dat is voor mij nog een reden om niet zo super voorzichtig te zijn met mijn pups. Als het erin zit, heb ik maar liever dat het eruit komt, voordat ik er een nest mee fok.

Hanneke

toscak
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2648
Lid geworden op: 14/05/09 19:13
Locatie: Den Haag

Ongelezen berichtdoor toscak » 27/08/12 18:33

Ik heb aan den lijve ondervonden dat je nog zo voorzichtig kunt zijn, het altijd mis kan gaan. En flink ook. Ik heb nog dagelijks spijt dat we James strak hebben gehouden.

Als...als ooit nog een pupje binnen wandelt ga ik nooit meer stressen. Gewoon normaal, niet te gek, maar ook zeker niet te voorzichtig. Zelfs af en toe spelen 8)
Behalve kleden, die liggen er zelfs nog voor Bob. Het lijkt me voor een hond zeer onprettig om op een glibbervloer te lopen.

Ik ben dus helemaal eens met beide posts van Hanneke.
:bruinkopje: Bob (Damiën De Heicopper) 22-02-2009
:zwartkopje: James (Mollywood's Innuendo) 25-02-2011 - 24-02-2012
:zwartkopje: Mack (Jill's Summer Splash Of Sir Geof) 02-09-2013


Terug naar “Discussiehoek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast