Strengere regels voor hobbyfokker

Respecteer elkaars mening.
Gebruikersavatar
michelle1301
Kleine hondenneus
Kleine hondenneus
Berichten: 191
Lid geworden op: 13/06/13 11:24
Locatie: Vlakbij Hoogeveen

Strengere regels voor hobbyfokker

Ongelezen berichtdoor michelle1301 » 17/06/13 13:00

Ik las dit op een ander forum. En was benieuwd hoe jullie hier over dachten. Heb zelf geen verstand van fokken. Maar vind het altijd leuk om een mening van iemand anders er over te lezen.

https://www.partijvoordedieren.nl/


Een meerderheid van de Kamer heeft begin deze week een motie aangenomen voor het opnemen van strengere regels voor hobbyfokkers in de Wet Dieren. De Kamer wil dat niet alleen beroepsfokkers, maar ook de hobbyfokkers onder strengere regels gaan vallen. Dit is een belangrijke wijziging in de wet, omdat juist de hobbyfokkers fors bijdragen aan inteelt en extreme uiterlijke eigenschappen die het welzijn van dieren onaanvaardbaar aantasten. De motie is in eerste instantie aangekomen voor honden, maar de nieuwe regels zullen ook van toepassing zijn op andere dieren, waaronder paarden.


Dieren met erfelijke afwijkingen die bewust worden doorgefokt, hebben vaak ernstige welzijnsproblemen. Ongeveer veertig procent van alle rashonden lijdt onder extreme uiterlijke kenmerken. Zo kunnen Bulldogs vaak nauwelijks normaal ademen door hun platte neus en Shar Peis hebben zoveel rimpels dat zij lijden aan verschillende huidaandoeningen en last hebben van eczeem en ontstekingen.

Meer dan 90 procent van de fokkers van rashonden zijn hobbyfokkers, hondeneigenaren die hun nestjes verkopen. Juist deze fokkers dragen door hun deelname aan hondententoonstellingen bij aan inteelt en uiterlijke eigenschappen waar het dier ernstig onder lijdt. De nieuwe regels moeten deze doorfok van honden voorkomen. De regels gelden ook voor andere dieren als (ras)katten, konijnen, papegaaien en paarden.

Fokkerij mag nu alleen nog plaatsvinden wanneer sprake is van behoud van vitaliteit en fysieke gezondheid van het dier, conform de eerder aangenomen motie van de Partij voor de Dieren. Het welzijn van de dieren moet voorop staan, en niet de uiterlijke kenmerken van een ras.

Dieren mogen nooit worden gefokt puur op uiterlijke kenmerken en met negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Esther Ouwehand: “Erfelijke aandoeningen en schadelijke raskenmerken staan al jaren met stip op nummer één als oorzaak van ernstig dierenleed bij rashonden. Het is onethisch om puur op uiterlijk te selecteren zonder rekening te houden met het welzijn van de dieren. We zijn blij dat een Kamermeerderheid hier nu een einde aan maakt”.

Lien
Beheerder
Beheerder
Berichten: 3129
Lid geworden op: 07/05/09 22:10
Locatie: Leidschendam
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Lien » 17/06/13 13:35

groetjes, Lien

Being happy does not mean everything is perfect, it only means you've decided to see beyond the imperfections


Terug naar “Discussiehoek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast