Informatie over fokken

Heb je vragen over het fokken? Wil je weten wanneer je wel en wanneer je zeker niet moet fokken met een Labrador?
Patricia
Erelid
Erelid
Berichten: 8994
Lid geworden op: 12/12/02 12:06
Locatie: Nieuw-Vennep
Contacteer:

Informatie over fokken

Ongelezen berichtdoor Patricia » 19/08/05 18:21

Dit topic heeft als doel informatie te geven over het fokken met je hond. Alles wat in dit topic staat is de mening van de persoon die het geschreven heeft. Of je het ermee eens bent, moet je dus zelf bepalen.

Fokken, leuk of niet?
Ja natuurlijk is het leuk, al die schattige pupjes. Een veel gehoord argument om met een hond te gaan fokken is dat het baasje zo graag een zoon of dochter van zijn of haar hond wil hebben. Maar helaas is het niet alleen leuk, en kunnen zich ook veel problemen voor doen. En dat is wel iets om rekening mee te houden.

Problemen? Waar ik dan op doel?
Stel je laat je hond dekken omdat je graag een pup wil hebben, wat nou als je teef 12 pups krijgt. Heb je daar de ruimte voor? Kun je ze allemaal aan geweldige bazen kwijt? Want je moet er toch niet aan denken dat je straks meerdere pups/pubers in huis hebt, omdat ze nog niet verkocht zijn.
Het gebeurt ook dat als er veel pups geboren worden, deze pups bijgevoerd moeten worden, omdat de moeder niet genoeg melk/tepels heeft. Dit moet dan om de 2 uur gebeuren, niet echt geweldig voor je nachtrust dus. Ook kan er van alles mis gaan met de bevalling, in het ergste geval kan de teef zelf overlijden, dat gebeurt gelukkig niet heel vaak, wat vaker gebeurt is dat er een keizersnee uitgevoerd moet worden.

Wat ik met het bovenstaande wil zeggen?
Lees je heel goed in voordat je er aan begint. Kennis van EHBO en/of KK1 is wenselijk. Ook is het een goede voorbereiding om eens mee te kijken bij een bevalling.

Waar zou je teef aan moeten voldoen om haar te laten dekken?
Een hond waarmee gefokt wordt, moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen hebben met gezondheid en uiterlijk te maken. Helaas heeft ons geliefde ras nogal wat erfelijke problemen, en je doel is natuurlijk je pupkopers een gezonde hond te verkopen. Garanderen kan je dat natuurlijk nooit, maar proberen natuurlijk wel.

Waar doel ik dan op?
De erfelijke afwijking bij de Labrador zijn Heup dysplasie (HD), Elleboog dysplasie (ED) en oogproblemen. Om te ontdekken of een hond HD of ED heeft, worden röntgenfoto’s gemaakt, deze worden ter beoordeling aan de raad van beheer opgestuurd, die de uitslag weer naar de eigenaar van de hond stuurt. Het is niet alleen belangrijk dat de reu en teef HD vrij zijn, maar ook dat hun ouders en grootouders HD en ED vrij zijn. De reden daarvoor is dat de erfelijke aandoeningen wel eens een generatie willen overslaan.
De ogen worden gecontroleerd door jaarlijkse oogspiegelingen.

Het uiterlijk
Om te garanderen dat Labradors en als Labradors uit blijven zien, wordt voor de pupbemiddeling van de Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) geëist dat er minimaal 2x een show is gelopen met de hond en dat een ZG (Zeer Goed) of U (Uitmuntend) wordt behaald onder verschillende keurmeesters.

Kleuren
De Labrador komt voor in 3 kleuren; geel, bruin en zwart. Het is niet onverstandig om daar wat meer over te lezen alvorens een reu bij je teef te kiezen. Geel en bruin kruizen wordt bijvoorbeeld als onwenselijk gezien, omdat hier zogenaamde yellow livers uit voor kunnen komen. Yellow Livers zijn gele honden zonder pigment. Ook kan uit de combinatie geel en bruin te lichte bruine honden komen, dit is niet volgens de rasstandaard

Lijnen
Past een teef bij een reu? Vult de reu de teef aan? Zitten er problemen of foutjes in de lijnen? Ik raad je aan om je goed in een stamboom te verdiepen voordat je een reu kiest.

Stamboom
En dan komen we aan bij het laatste onderwerp: de stamboom.
Een stamboom is een afstammingsbewijs. Een stuk papier waarop staat wie de ouders, grootouders en overgrootouders van een hond zijn. Ook staat de heupuitslag op de stamboom. Een stamboom is voor een aantal zaken belangrijk: 1. je weet waar de hond vandaan komt, uit welke lijnen, en kan zo terug zoeken naar de voorouders, 2. alleen honden met stambomen kunnen aan officiële shows meedoen, 3. alleen honden met stambomen kunnen mee doen met jachtdagen/wedstrijden die door de NLV georganiseerd zijn.
Een stamboom kost maar een paar tientjes, dus als je een hond zonder stamboom hebt omdat de fokker zei dat het anders veel duurder werd, dan is dat niet waar. Denk dan eens goed na of je wel moet fokken met een hond zonder stamboom.

Mijn conclusie:
Denk goed na of je vind dat jouw hond het ras kan verbeteren, er wat aan kan bijdragen. Fok niet zomaar omdat je het leuk vind en een pup wil, haal overal waar je kan informatie vandaan, en ga niet in 1 nacht over het ijs. Als je besluit je hond te laten dekken, vraag dan eens informatie bij fokkers, misschien kun je zelfs eens gaan kijken bij een geboorte.

Succes, en stel je vragen gerust in een ander topic.
"All our dreams can come true - if we have the courage to pursue them" -Walt Disney

Terug naar “Fokken met Labradors”