Haplotypes

Heb je vragen over het fokken? Wil je weten wanneer je wel en wanneer je zeker niet moet fokken met een Labrador?
Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2735
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Haplotypes

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 27/01/14 21:45

De laatste tijd is er veel te lezen over haplotypes. Dat zijn groepen van genen die zorgen voor een goed werkend immuunsysteem. Hoe meer variatie er in een ras bestaat in die haplotypes, hoe beter het is. Weinig variatie in haplotypes zorgt voor een minder goed werkend immuunsysteem en daardoor zie je meer auto-immuunziektes (ook kanker) binnen zo´n ras. Niemand weet nog precies alle ins and outs van die haplotypes, hoe ze werken, hoe ze vererven, maar er wordt volop onderzoek gedaan.

Door inteelt neemt de homozygotie binnen een ras toe (= dezelfde genen). Dat heeft voordelen, zoals vastleggen van een mooi type of goede werkaanleg, maar onbewust en onbedoeld worden daardoor ook de haplotypes binnen een ras steeds homozygoter, dus minder gevarieerd. Met als gevolg een minder goed werkend immuunsysteem.

Er bestaat een test om te bepalen welk haplotype je hond heeft. Het heeft nog geen enkele zin om individuele honden te testen. Wel heeft het zin om dit op rasniveau te doen, om te kijken of er nog veel variatie in het ras aanwezig is. Bij de Saluki bijvoorbeeld zijn er 24 verschillende gevonden, bij de Toller tot nu toe nog maar 5. Bij de Labrador is het aantal, voor zover ik weet, onbekend.

Op de site van de Toller-club staat een aardig artikel hierover met adviezen voor de fokkerij:
http://www.tollertales.nl/gezondheid/haplotype

Ik denk dat we hier in de nabije toekomst nog veel meer over gaan horen. Het is in ieder geval nu al een goede reden om voorzichtig om te gaan met inteelt.

Hanneke
:blondpootje: Pippi (12-05-2008)
:zwartpootje: Dazzle (14-04-2010)
:zwartpootje: Rainbow (12-12-2014)

Terug naar “Fokken met Labradors”