Genenpool: de keukenkast van de fokkers

Heb je vragen over het fokken? Wil je weten wanneer je wel en wanneer je zeker niet moet fokken met een Labrador?
Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2817
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Genenpool: de keukenkast van de fokkers

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 05/08/14 09:43

Ik kwam een aardige metafoor tegen over de genenpool van een ras als de voorraadkast in de keuken van de fokkers.
Ik heb het stukje vertaald uit het Engels:

" Waarom is het nodig om de term 'genetisch management "te begrijpen?
Stel je voor dat je bij een groep koks hoort, die allemaal moeten koken in één gezamenlijke keuken. Iedereen maakt zijn eigen unieke maaltijden met de ingrediënten uit die keuken. In de keuken is een "vervangmachine" en elke keer dat u een ingrediënt opmaakt, moet u die machine gebruiken om het te vervangen. Als de voorraadkast goed gevuld is en iedereen denkt eraan de vervangmachine te gebruiken als hij spullen pakt, loopt alles op rolletjes.

Maar als iemand alle suiker opmaakt voor een enorme taart en hij vergeet de vervangmachine te gebruiken, kan de volgende kok geen desserts meer maken met suiker erin. Eigenlijk wordt toetjes maken een hopeloze zaak voor iedereen. De hiaten die ontstaan doordat af en toe iemand vergeet om de vervangmachine te gebruiken, kunnen in de loop van de tijd flink oplopen. En met minder beschikbare ingrediënten is er minder variatie in het menu mogelijk, of je moet ingrediënten gaan gebruiken die eigenlijk ongeschikt zijn. Het beheren van de voorraad moet ieders verantwoordelijkheid zijn en een paar slordige koks zorgen voor problemen voor iedereen.

Het managen van de genetica van een ras is als het managen van de keuken van een kookclub. Elke fokker werkt min of meer zelfstandig, mengt ingrediënten om zijn ideale hond te creëren, en de kwaliteit van de genenpool - de genetische voorraadkast - raakt iedereen in het ras: het verlies van een enkel gen voor stikstofmetabolisme uit de genenpool van de Dalmatiër was van invloed op het hele ras. Je kunt alleen je eigen genenmix kiezen waarmee je het ras wilt verbeteren, als er voldoende variatie is waaruit je kunt kiezen. Als een ras een zeer smalle genenpool heeft, is dat vergelijkbaar met een voorraadkast met niets anders dan zout, cranberry´s en barbecuesaus, waarmee je dan maar iets fantastisch moet zien te maken voor het diner. Het managen van de voorraadkast is cruciaal als alle koks de beste ingrediënten willen kunnen gebruiken bij het creëren van hun culinaire visie. Een goed beheerde genenpool is nodig voor zowel de fokkers als het ras.

Daar gaat populatiegenetica over: het beheer van de genenpool.
Lees meer ... http://bit.ly/1p5xjPy "


Bron: Institute of Canine Biology / Breeding for the Future.
:blondpootje: Pippi (12-05-2008)
:zwartpootje: Dazzle (14-04-2010)
:zwartpootje: Rainbow (12-12-2014)

Terug naar “Fokken met Labradors”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast