Wat is normaal bij een oudere labrador?

Vragen over de gezondheid van je Labrador? Plaats ze hier.
Gebruikersavatar
Anna&Milow
Middelgrote hondenneus
Middelgrote hondenneus
Berichten:379
Lid geworden op:30/11/10 16:21
Locatie:Drenthe
Wat is normaal bij een oudere labrador?

Ongelezen berichtdoor Anna&Milow » 03/03/19 17:41

Hallo allemaal,

Mijn lieve labrador Milow is inmiddels 9 jaar geworden. We merken duidelijk dat hij ouder wordt. Een jaar geleden heeft er een hond van 70 kilo op Milow gereden en Milow gilde het uit. Ik kreeg de hond er niet af en de baas van de hond zei; dat moet je hond zelf maar regelen. Maae Milow is een goedzak en zou nooit een andere hond afsnauwen of pijn doen. Ik werd zo boos. Ik heb moeten dreigen met een stok voordat de baas van de hond hem eraf trok. Sindsdien heeft Milow rugklachten. Vlak nadat dit gebeurd is zijn we naar de DA geweest. Die kon niet echt iets vinden, maar gaf ons pijnstillers (rymadyl). Na een paar weken hebben we dit afgebouwd en Milow liep weer normaal. Opgelost, dachten we.

Maar sindsdien valt ons twee dingen op; de klachten komen terug als hij rare bewegingen maakt. Zaterdag gleed hij uit op een vloer bij vrienden als Bambi op het ijs, met de achterpoten. Hierna liep hij weer heel slecht. We hanteren weer zelfde beleid en geven hem pijnstillers en lopen kleine stukjes. Dit gaat wel goed nu.

Iets anders dat mij het laatste jaar opvalt is dat hij soms struikelt over zijn voorpoten. Nou deed hij dit als pup al en jonge hond ook, maar nu is het meer geworden. Ook loopt hij langzamer en verdraagt hij warm weer (boven 22) en hijgt als een malle. Daarnaast, als we gewandeld hebben en hij heeft geslapen en hij staat daarna op dan loopt hij ineens een paar minuten mank met voorpoten maar na paar minuten gaat dit over....

Milow is mijn eerste hond. Ik weet dus niet wat normaal is bij een senior hondje. Wat is normaal oude honden gedrag en waar moet ik alert op zijn en waarmee naar de dierenarts? Een jaar gleden is er nog bloed geprikt en toen waren alle bloedwaarden nog goed... kan iemand mij vertellend wat normaal is bij een oudere labrador en wat niet? Het struikelen is soms maanden weg en komt dan ineens terug. Hij heeft ook vanaf pups af aan epilepsie.

Dus welk gedrag is normaal bij oudere honden en wat kan een blessure zijn en waar moet ik iets mee?

Alvast bedankt!

Liefs Anna en Milow

Gebruikersavatar
Anna&Milow
Middelgrote hondenneus
Middelgrote hondenneus
Berichten:379
Lid geworden op:30/11/10 16:21
Locatie:Drenthe

Re: Wat is normaal bij een oudere labrador?

Ongelezen berichtdoor Anna&Milow » 03/03/19 17:43

Hij loopt echt langzamer dan vroeger. Is dat normaal?

Gebruikersavatar
Gaby
Snuffelneus
Snuffelneus
Berichten:46
Lid geworden op:24/11/16 21:54

Re: Wat is normaal bij een oudere labrador?

Ongelezen berichtdoor Gaby » 03/03/19 22:07

Dag Anna,

Dit komt me erg bekend voor en ik kan je misschien een beetje geruststellen. Onze Labrador teef Gaby wordt straks in juli 10 jaar is dus nu ook 9.
Toen ze 7 was kreeg ze haar eerste kruisbandscheuring en anderhalf jaar later aan de 2e knie. Dit heeft de hond naar mijn mening versneld ouder gemaakt en ook vatbaarder gemaakt
voor onverwachte bewegingen. De knieën zijn door een TTA operatie eigenlijk weer helemaal goed, maar net als bij een mens die ouder wordt treed ook Artrose op in de gewrichten.

Echt spelen met andere honden en stokken gooien is er niet meer bij, niet dat ze het niet wil ( stokken gooien) maar het risico is te groot. Enkele weken geleden zat er een jonge pup
achter haar aan en die snauwde ze gelukkig af maar had zich toch iets verstapt en ze liep op 3 poten, ik dacht daar gaan we weer. De dierenarts kon niets vinden en na wat pijnstillers
Rimadyl ( ook ontstekingsremmer) en langzaam opvoeren van wandelingetjes ging het beter.

Ze loopt nu weer een half uur tot 3 kwartier met me en neemt zelfs zo nu en dan een sprintje
waarbij ze dan zelfs van een stukje dijk rent net als vroeger. Op de terugweg is de hond meestal totaal op, maar dat gaat de laatste tijd ook beter. Volgens de dierenarts is beweging heel goed.

Dat klopt ook een kenmerk van Artrose is slecht in de benen komen zich uitstrekken of zelfs even hinken. Na een eind wandelen is de hond weer soepel Ook geeft ze aan als ze 's avonds niet verder wil lopen, dan gewoon teruggaan. Dat ze ouder wordt kun je zien doordat ze voorzichtiger wordt met waar ze gaat staan vooral met het been dat niet lekker gaat bij het opstaan. de homd wordt 10 dat is bijna 70 jaar in een mensenleven.

Ook onze Gaby glijdt uit ( slecht hoor we hebben laminaat) , toen ze jong was waren haar spieren dusdanig ontwikkeld dat ze ondanks de gladheid wel grip had, we speelden zelfs met een stok en zo, dat doen we nu niet meer. Het nieuwe laminaat waarvan we dachten dat het ruwer was maakt geen verschil. Om de hond ter wille te zijn hebben we 3 stukken loper van de rol gekocht ( kost bijna niets 10 meter voor 110 euro ) netjes in delen van 2 x 3 en 1 van 4 meter. Deze route volgt ze nu meestal van af haar (senioren) kussen tot aan de keukendeur naar buiten.

Ik raad je echt aan een goed kussen te kopen wij hadden al een seniorenkussen van Zooplus in haar bench liggen en hebben onlangs de miskoop van een aantal jaren geleden( imitatie die 20 euro goedkoper was) vervangen door een zelfde maar nu weer van Zooplus in de kamer liggen. Dit kussen bevat Koudschuim dat zich naderhand weer hersteld. Ze ligt dus niet op de grond maar lekker op een kussen van wel 12 cm dik.

Wat het hijgen betreft, bij warm weer hijgt een hond so wie so ( is maar goed ook daardoor oververhit hij niet ) Net als bij oudere mensen gaan ook oudere honden conditioneel achteruit dus zie dat als normaal.
Het is voor ons als mens emotioneel niet leuk om te zien hoe je oude vriend of vriendin ouder wordt en probleempjes krijgt maar geniet van elk moment en doe het gewoon wat rustiger aan, maar wel in beweging blijven.

Ik voeg wat foto's toe van de tapijtrollen en het kussen

Je kunt me altijd mailen op pa3geg@hinsen.nl

Groetjes Gerald

https://flic.kr/p/24pLHc8
https://flic.kr/p/24pLHbB
https://flic.kr/p/24pLHap
https://flic.kr/p/24pLHex
https://flic.kr/p/24pLHgr

https://flic.kr/p/ST42V9
Afbeelding

Gebruikersavatar
Romke
Grote hondenneus
Grote hondenneus
Berichten:807
Lid geworden op:22/02/14 12:34

Re: Wat is normaal bij een oudere labrador?

Ongelezen berichtdoor Romke » 04/03/19 12:01

Welke leeftijd een hond ook heeft, regelmatig mank na een blessure is nooit normaal
Natuurlijk kunnen ze met de jaren wat stijver worden door bijvoorbeeld artrose
Maar hier is duidelijk iets aan vooraf gegaan
Ik zou terug naar de dierenarts, liefst iemand die zich gespecialiseerd heeft in het bottenstelsel of anders naar een orthopeed
Dat de dierenarts niks heeft gevonden zegt niet zoveel, het kan maar zo zijn dat er op een foto wel wat te zien is

Je kan ook naar een goede fysiotherapeut gaan, maar vaak willen die wel uitgesloten hebben of er echt een medisch probleem is
Ik zou het niet verder aankijken en actie ondernemen


Terug naar “Gezondheid”