Socialiseren... of niet?

Respecteer elkaars mening.
Gebruikersavatar
Pandora
Speurneus
Speurneus
Berichten: 5679
Lid geworden op: 14/11/06 21:13
Locatie: Hoogvliet

Socialiseren... of niet?

Ongelezen berichtdoor Pandora » 08/03/13 16:53

Ik kwam het bij de Poll's tegen en vind het wel iets om even over na te denken.

Toen wij Pandora (eerste hond) kregen was een van de dingen die we beslist moesten doen met onze pup: 'socialiseren'. Die pup moest overal mee naartoe en alles zien want wat ze niet zou meemaken in haar eerste maanden daar zou ze nooit meer aan kunnen wennen. Wij zijn dus braaf aan het 'socialiseren' geslagen. Socialiseren met aanhalingstekens omdat wij met 'socialiseren' vooral bedoelen 'habitueren' (wennen aan voorwerpen en situaties) terwijl 'socialiseren' alleen het bekend maken met andere levende wezens omvat.

Pandora ging overal mee naartoe en wat we niet vanzelf tegen kwamen zochten we op: winkels, dierenarts, auto, metro, bus, klimhal met veel herrie, restaurant, terras, boot, fietskarretje, verkeer, koeien, schapen, paarden, eendjes, andere honden, verschillende mensen, markt, veel mensen samen, lawaai, vuurwerk, op visite,.... je kunt het zo gek niet verzinnen.
Daarna kwam Ramses, die kregen we pas met vier maanden, en daarmee zijn we alleen de dingen gaan opzoeken die hij ook zou tegenkomen: restaurant, dierenarts, op visite, auto en verder niks bijzonders. Toen Ramses ruim 4 was moest hij toch ineens een keer mee de trein in, dit of iets vergelijkbaars, had hij nog nooit gedaan maar hij liep net zo makkelijk mee over het perron, de trein in en heeft heel de reis liggen slapen. Niks aan het handje.
Pontus was een drukke pup die snel overprikkeld was dus die hebben we in het begin nergens mee naartoe genomen waar hij niet echt moest zijn juist om hem te beschermen tegen teveel indrukken die hij toch niet zou kunnen verwerken.

Het verschil tussen de drie als we ze ergens mee naartoe nemen: heel weinig eigenlijk.
Van alle drie is Pandora nog het meest onder de indruk van vreemde dingen en schrikt zij het vaakst wanneer er iets onverwachts gebeurt terwijl de mannen meestal rustig blijven, kijken wat mijn reactie is (of de reactie van de andere honden die er eventueel bij zijn) en hun ding doen. We kunnen ze allemaal overal mee naartoe nemen, zolang wij er ook zijn is het voor hun prima.
Pandora hebben we meegenomen naar allerlei andere dieren om haar te laten wennen en van ons drietal is zij degene die de neiging heeft om achter alles aan te jagen terwijl Ramses en Pontus totaal niet geïnteresseerd zijn in koeien, paarden en schapen. Ze hebben niet geleerd dat ze daar iets mee moeten dus daar hoeven ze niks mee.
Pandora heeft de neiging om naar allerlei mensen en andere honden toe te stappen terwijl de heren dit nooit geleerd hebben en dus veel meer gericht zijn op hun eigen groepje en voorbijgangers met rust laten.

Socialiseren en habitueren? Ik ga voor eerst band en vertrouwen opbouwen en van daaruit meenemen.

Wat zijn jullie ervaringen?
Groetjes van Brigitte & Zoo
Afbeelding
Bedankt Marjolein, hij is top!

Kay
Speurneus
Speurneus
Berichten: 6821
Lid geworden op: 06/09/06 15:29
Locatie: Den Bommel
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Kay » 08/03/13 17:37

Voor wat betreft het "socialiseren" met andere honden hebben de honden een totaal andere aanpak gehad :
Kay hebben we veel met andere honden laten socialiseren en Daan niet.
Beide heren hebben echter een tijd gehad dat alle honden veul leuker waren dan ons, dus in dat stuk zie ik weinig verschil :twisted:

Hier wel een duidelijk verschil in omgang met nieuwe/vreemde dingen door de opvoeding, al ligt er denk ik ook wel een groot stuk in het karakter van de hond ...

Met Kay hebben wij te weinig nagedacht over socialiseren met vreemde/nieuwe locaties en gingen wij voornamelijk aan de slag met socialiseren met dieren ... Honden, maar ook paarden/koeien/ganzen enz
Doordat we nieuwe/vreemde locaties met Kay te weinig hebben bezocht in zijn puppietijd merken we nu dat hij dan veel minder vertrouwen in ons heeft wat zich uit in onzeker gedrag en blaffen.

Met Daan wisten we precies wat we bij Kay "fout" hadden gedaan, en zijn wij naast het socialiseren met dieren veel vaker vreemde/niet dagelijkse dingen op gaan zoeken waardoor Daan vol vertrouwen dingen doet/ondergaat.

Tijdens Daan zijn socialisatie met nieuwe/vreemde locaties namen we Kay ook vaak mee ... Daan onderging alles vol vertrouwen en Kay blokkeerde gelijk bij bv het zien van een electrische roltrap en dat koste enorm veel geduld om hem ook die roltrap op te krijgen :lol:
Zo ook vorig jaar bij een gondel op wintersport, Daan liep zo mee de gondel in (vol vertrouwen dat het ok was als ik wilde dat hij daar in ging) terwijl we Kay er echt in moesten tillen en hij zat te trillen als een rietje tijdens de gondelrit .
Gelukkig maakte de wandeling naar beneden door de sneeuw veel goed na die gondel, maar wat heb ik een medelijden gehad met mijn kanjer ...

Bij een volgende hond spits ik me dus weer op het actief bezoeken van plaatsen waar ik normaal eigenlijk nooit kom, niet omdat ik dat zelf zo graag wil, maar ik zie hoeveel rust en vertrouwen een hond heeft die nieuwe/vreemde dingen niet eng vind, maar vol uitdaging aangaat :)
De reden waarom honden zoveel vrienden hebben, is omdat ze hun staart bewegen in plaats van hun tong!

:blondkopje: Kay 22-10-2006
:blondkopje: Daan 16-1-2010
:blondkopje: Sjors 10-2-2015

Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2817
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 08/03/13 19:07

Bij mijn eerste honden (Tessa, Ginny, Mellow, Tinkle) woonde ik in een woonwijk. Die honden zagen dus automatisch veel verschillende mensen, kinderen, honden, verkeer enz. Ze hebben daar dan ook nooit een probleem mee gehad.

In 2000 zijn we naar ons huidige huis verhuisd, net buiten het dorp. Nu moet ik met een pup de drukte echt opzoeken, anders zien ze hier bijna nooit iemand. Bij Cayenne deed ik dat nog braaf, bij iedere volgende pup (Gimmick, Pippi en Dazzle) verslofte dat steeds meer. Met als gevolg dat met name Gimmick en Dazzle behoorlijk flauwe fiepen zijn in onbekende situaties. Dan zijn ze echt niet op hun gemak. Pippi is in haar eerste jaar veel bij de dierenarts en in Utrecht geweest. Dat merk ik aan haar, die is veel vrijer in nieuwe situaties. Overigens ga ik wel met elke pup 1x per week naar de puppycursus, maar dat is blijkbaar toch niet voldoende om later voldoende vrij te zijn.

Ik denk dat het zeker belangrijk is om je pup in voldoende mate te laten wennen aan nieuwe situaties en verschillende omgevingen. Maar je hoeft dat niet te overdrijven. Met een volgende pup ga ik zeker vaker naar het dorp c.q. winkelcentrum, maar ik ga niet allerlei bijzondere plekken opzoeken, zoals een school, station, bus e.d. Andere honden ga ik ook niet bewust opzoeken. Die komt ze op de cursus wel tegen :)

Hanneke

HennyH
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2174
Lid geworden op: 08/07/04 11:11
Locatie: platteland van Groningen

Ongelezen berichtdoor HennyH » 08/03/13 19:38

Behalve de eerste hond zijn ze allemaal in een dorp opgegroeid. Dan moet je wel ergens heen om situaties mee te maken want het is hier erg stil.

Ze zijn allemaal een keer meegeweest in de bus en naar de stad en station. Mee naar V&D en de lift op en neer, rustig blijven zitten terwijl ik een kop koffie drink maar ook in de auto mee de autowasstraat in. Een paar keer langs een drukke weg staan en bij de middelbare school als die uitgaat. Maar we gaan ook eendjes brood voeren, naar de kinderboerderij en aan paarden en koeien snuffelen.

De ene pup is sneller bang en dan maak ik de eerste keer kort en ga later nog eens datzelfde ondernemen. Merk ik dat de pup er niet anders van wordt blijf ik wat langer en hoeft die situatie niet weer.

Mijn honden zijn altijd allemaal erg vrij en open en nergens bang voor. Soms in nieuwe situaties kijken ze even de kat uit de boom maar herstellen heel snel omdat ze dat als pup geleerd hebben.
Afbeelding
Groetjes van Henny en een ferme poot van Yarra en Spirit

sbientje
Speurneus
Speurneus
Berichten: 14223
Lid geworden op: 26/05/06 20:13
Locatie: Breda
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor sbientje » 08/03/13 20:45

wel een interessant onderwerp op zich. Heb nog niet echt genoeg eigen ervaring om erover mee te praten. Tot nu toe met Pom had ik steeds het idee: wat doe ik hier eigenlijk? Ze vindt het allemaal totaal onboeiend. Je ziet haar bijna denken: "Zal wel.. Meer koekjes aub!" Maupie was nauwelijks gesocialiseerd maar die vond eigenlijk alles wel prima, als ik maar mee was. Alleen autorijden had ze nooit gedaan en toen ze doorhad dat de auto haar naar het bos bracht, begon ze vreselijk te zingen als we gingen.. Dat was minder. Pom vindt de auto nu al gewoon normaal en die gaat lekker zitten of liggen. Veel prettiger :)
:bruinkopje: Pom (5-12-2012)
:zwartkopje: Karel (17-1-2015)

esmoezie
Speurneus
Speurneus
Berichten: 5575
Lid geworden op: 18/05/09 13:35
Locatie: ZO-Brabant

Ongelezen berichtdoor esmoezie » 08/03/13 20:58

Keo hebben we als pup ook meegenomen om veel verschillende situaties te ervaren. Ik denk dat we daar goed aan hebben gedaan, want hij is relaxt en past zich makkelijk aan in nieuwe situaties.
Met andere honden en mensen zou ik een volgende hond zeker minder socialiseren. Daar wordt Keo nu veel te hyper van (vooral honden, mensen vooral als ze hem te enthousiast benaderen).
groetjes Juliette

:zwartkopje: Keo 26-03-2009
:blondkopje: Harvey 30-07-2015

Gebruikersavatar
Lupos
Speurneus
Speurneus
Berichten: 3871
Lid geworden op: 19/11/08 08:50
Locatie: Moordrecht
Contacteer:

Re: Socialiseren... of niet?

Ongelezen berichtdoor Lupos » 09/03/13 07:14

Pandora schreef:
Socialiseren en habitueren? Ik ga voor eerst band en vertrouwen opbouwen en van daaruit meenemen.


Hier kan ik volledig in meegaan. Als je het voor elkaar krijgt dat je hond jou het allerbelangrijkste op de wereld vindt en tevens blind vertrouwd op wat jij van plan bent, dan zal alles makkelijker verlopen. Juna is vrij relaxt en maakt zich niet zo snel druk, maar toen we in de dierentuin (met Cial als pup) tegenover een koperen beeld stonden, sprong ze achteruit. Ik ging daarop op het beeld zitten en toen kwam ze direct aangelopen om eraan te ruiken. :D Oftewel: als ik het goed vind, dan is het goed. :wink:
Afbeelding

http://www.labradorforum.nl/hij-wil-dat.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Cial (Excalibur Cial V.t. Jagersgilde) 22-03-2012

Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2817
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 09/03/13 09:54

Dat herken ik, Dorine, maar dat vind ik toch iets anders dan het basisvertrouwen van: de wereld is een veilige plek. Iedereen kent het wel dat er in je eigen straat ineens iets vreemds staat, de buurkinderen hebben een sneeuwpop gemaakt of er staat ineens een vreemde container, en dat je hond daarvan schrikt en er niet langsdurft. Als je er dan zelf naartoe loopt en het aanraakt, ziet je hond dat het goed is en komt ook even snuffelen. Dat gebeurt soms dus ook in de eigen omgeving van de hond, waar hij normaal gesproken absoluut niet bang is.
Ik denk dat het meenemen van je pup naar verschillende situaties toch wat anders is. Zo liepen mijn vroegere honden overal waar we op bezoek gingen, vrolijk naar binnen, ook al waren ze er nog nooit geweest. Dazzle bijvoorbeeld heeft er moeite mee om een vreemd huis binnen te gaan. Natuurlijk loopt ze me gewoon achterna, maar ik merk haar terughoudendheid. Ze blijft in zo´n situatie ook aan mijn benen geplakt zitten, terwijl mijn vroegere honden vrolijk rondliepen en met iedereen gingen kroelen of met de kinderen van die mensen gingen spelen. Dat doet Dazzle ook liever niet, die blijft in zo´n situatie liever bij mij. En dat heeft volgens mij wel degelijk iets te maken met het nogal geïsoleerd opgegroeid zijn van Dazzle, in tegenstelling tot mijn eerdere honden die in een woonwijk opgroeiden.

Hanneke
:blondpootje: Pippi (12-05-2008)
:zwartpootje: Dazzle (14-04-2010)
:zwartpootje: Rainbow (12-12-2014)

HennyH
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2174
Lid geworden op: 08/07/04 11:11
Locatie: platteland van Groningen

Ongelezen berichtdoor HennyH » 09/03/13 10:34

Bij Yarra merkte ik dat je ook moet "tegensocialiseren".
Ik heb er even geen ander woord voor. Ze was zo gek op vreemde mensen vanaf dag 1 dat ik met haar gewoon ergens ging zitten waar het druk was en ze mocht er niet heen en ik wilde ook niet dat ze dan geaaid werd. Daar had ze het best moeilijk mee!
Pagan was niet zo'n held met vreemden dus die liet ik juist wel veel aaien.

Bij het socialiseren ga ik ook op mijn gevoel af van wat die bewuste pup nodig heeft. Ik vind het niet leuk als een hond bang is dus daar ben ik zeker mee bezig.
Afbeelding

Groetjes van Henny en een ferme poot van Yarra en Spirit

sbientje
Speurneus
Speurneus
Berichten: 14223
Lid geworden op: 26/05/06 20:13
Locatie: Breda
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor sbientje » 09/03/13 11:02

vraag me soms wel af of het nou echt nodig is dat een hond overal zonder blikken of blozen op af stapt. VOlgens mij is dat echt een rasdingetje. Als Pom later niet op iedere mens afloopt alsof ze hem/haar al jaren kent, vind ik dat totaal niet erg. Kijk, echt bang is een ander verhaal maar ik denk dat dat ook erg in de hond zit. Als ik Pom mee had genomen en vervolgens vier weken binnen huis en tuin had gelaten, denk ik niet dat ze nu bang was van mensen of honden.. maar goed, dat weetje natuurlijk nooit, dat is zo
:bruinkopje: Pom (5-12-2012)
:zwartkopje: Karel (17-1-2015)

Laboriginals
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2817
Lid geworden op: 31/07/10 21:06
Locatie: Oirschot
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Laboriginals » 09/03/13 12:31

Er is denk ik een basaal verschil tussen ongeïnteresseerdheid en terughoudendheid. Een ongeïnteresseerde hond is wél zelfverzekerd en voelt zich op zijn gemak en een terughoudende hond niet. Die gedraagt zich zo vanuit een onveilig gevoel. Ik denk dat de eerste situatie gewenst is en de tweede niet. Een hond die te beperkt is opgegroeid, zal eerder terughoudend zijn in een vreemde situatie, voelt zich dus niet okay. Een hond die wel veel heeft meegemaakt, maar die geleerd heeft dat hij er verder niks mee hoeft, zal ongeïnteresseerd zijn, maar voelt zich verder prima. Ik denk dus dat socialiseren wel moet, maar daarbij moet de pup meteen ook leren dat hij de meeste prikkels moet negeren. Dus wél in verschillende situaties brengen, maar van een afstandje, hij hoeft er zelf niet op te reageren. ´Alleen kijken met de oogjes..´ :D

Hanneke

Gebruikersavatar
speurneus carola
Speurneus
Speurneus
Berichten: 4863
Lid geworden op: 31/01/03 20:48
Locatie: veldhoven

Ongelezen berichtdoor speurneus carola » 09/03/13 15:37

tsja socialiseren of niet... vind dat je dat best uit elkaar kunt trekken

iemand die bv maar pup heeft, kinderen heeft en verder eigenlijk weinig met het hondje zou (gaan) doen, die kan het beste inderdaad een uitgebreide socialisatie doen

maar degene die nu het meest hier hebben gereageerd gaan buiten de pup periode al met honden overal en naar verschillende evenementen, wedstrijden, trainingen, workshops en andere situaties tegenkomen in het dagelijks leven al, om dan met de pup er nog eens extra op uit te gaan wordt voor de pup een beetje te veel.
al me kinders uitgevlogen

renate
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2645
Lid geworden op: 13/02/09 08:43
Locatie: Rijen

Ongelezen berichtdoor renate » 09/03/13 17:54

Ik zou de volgende keer de pup wel meenemen naar winkels enzo maar hondenveldjes vermijden. Ik nam kaine veel mee naar hondenveldjes maar nu heb ik een hond die gefocust is op andere honden. Ik zou pas als die jaar is of ouder een volgende meenemen naar zo veld zodat die dan meer op mij is gefocust dan op andere honden.
Ik moet daar nog een gulde middenweg in zien te vinden.

HennyH
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2174
Lid geworden op: 08/07/04 11:11
Locatie: platteland van Groningen

Ongelezen berichtdoor HennyH » 09/03/13 18:05

renate schreef:Ik zou de volgende keer de pup wel meenemen naar winkels enzo maar hondenveldjes vermijden. Ik nam kaine veel mee naar hondenveldjes maar nu heb ik een hond die gefocust is op andere honden. Ik zou pas als die jaar is of ouder een volgende meenemen naar zo veld zodat die dan meer op mij is gefocust dan op andere honden.
Ik moet daar nog een gulde middenweg in zien te vinden.


Spirit is eigenlijk mijn eerste hond die zo gek is op andere honden. Op de foto's van de puppiecursus zie al wel hoe leuk hij het dollen met de andere pups vond. Elke hond heeft natuurlijk ook wel voorkeuren en aanleg voor bepaalde zaken.
Afbeelding

Groetjes van Henny en een ferme poot van Yarra en Spirit

renate
Speurneus
Speurneus
Berichten: 2645
Lid geworden op: 13/02/09 08:43
Locatie: Rijen

Ongelezen berichtdoor renate » 09/03/13 19:00

HennyH schreef:
renate schreef:Ik zou de volgende keer de pup wel meenemen naar winkels enzo maar hondenveldjes vermijden. Ik nam kaine veel mee naar hondenveldjes maar nu heb ik een hond die gefocust is op andere honden. Ik zou pas als die jaar is of ouder een volgende meenemen naar zo veld zodat die dan meer op mij is gefocust dan op andere honden.
Ik moet daar nog een gulde middenweg in zien te vinden.


Spirit is eigenlijk mijn eerste hond die zo gek is op andere honden. Op de foto's van de puppiecursus zie al wel hoe leuk hij het dollen met de andere pups vond. Elke hond heeft natuurlijk ook wel voorkeuren en aanleg voor bepaalde zaken.


Dat klopt zeker maar ik wil er voortaan voor zorgen dat ik super leuk ben voor ze en dan pas, als dat bereikt is en die band goed is, dan met soort genoten laten omgaan. Ik merk dat mijn honden zelden met andere honden iets doen, basco vind het met 1 teefje leuk om samen te rennen en met kaine en verder niet. Kaine "speelt" nooit met andere honden maar gaat er wel altijd naar toe om kennis te maken. Hij vind honden te interresant om daar bij weg te lopen en de laatste tijd heeft hij wat probleem gedrag tegenover andere honden ( hij is vaak aangevallen aan de lijn door loslopende honden ) en aangezien ik nog niet leuker ben krijgik hem moeilijk uit situatie die uit de hand kunnen lopen. Vandaar voortaan eerst samen een goede band opbouwen en daarna komen andere honden wel, maar ik wil nummer 1 zijn voor mijn hond(en)


Terug naar “Discussiehoek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast