Stichting Hulphond in nood

Vraag of vertel hier alles over de Labrador als assistentiehond.
Gebruikersavatar
Caya
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten: 1618
Lid geworden op: 16/11/05 11:05
Locatie: Nagyvisnyó Hongarije

Stichting Hulphond in nood

Ongelezen berichtdoor Caya » 07/04/10 07:39

Hulphond in nood
Al ruim 25 jaar leidt de Stichting Hulphond honden op voor gehandicapten en epilepsiepatiënten. Zo is de zogenaamde seizurehond afgericht om zijn baasje bij een epileptische aanval op zijn zij te rollen en alarm te slaan. De hond ’voelt’ de aanval soms zelf aankomen zodat hij zijn baasje kan waarschuwen. „Het aantal aanvallen loopt bovendien vaak terug als een patiënt zo’n hond heeft, mogelijk omdat hij zich geruster voelt”, vertelt de nieuwe directeur fondsenwerving Rudolph Strickwold . Met zijn eveneens pas aangetreden algemeen directeur Eric Bouwer slaat hij nu zelf alarm omdat de stichting in financiële nood verkeert.
„We leven van maand tot maand”, zegt Strickwold. „Door de financiële crisis is de sponsoring teruggelopen en komen mensen terug op hun toezeggingen. De 2800 donateurs die we hebben, zijn onvoldoende om ons bestaan te continueren.” Bouwer tekent aan dat de stichting geen subsidie ontvangt en dat de kosten van een hulphond onvoldoende worden vergoed door zorgverzekeraars.

Voorschieten
„Een seizurehond wordt helemaal niet vergoed en de andere honden maximaal tot 17.000 euro, terwijl een hond met opleiding tot zijn pensioenleeftijd 43.000 euro kost. Per hond moeten we dus 26.000 euro zelf ophalen. We moeten ook alles voorschieten, omdat we de bijdrage pas krijgen als de hond wordt ingezet.”
De Stichting heeft zo’n 300 honden in het veld en werkt met 400 vrijwilligers en 32 betaalde personeelsleden, hoofdzakelijk hondentrainers. De honden doen zo’n tien jaar dienst en worden dan ter adoptie aangeboden. Circa 15% zijn seizurehonden, 5% signaalhonden (die bijvoorbeeld voor doven melden dat de deurbel gaat of een baby huilt) en ruim 80% zijn traditionele hulphonden, ofwel ADL-honden, waarbij ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen.
Bouwer: „Zo’n ADL-hond doet de deur open, haalt kleren uit de wasmachine, rekent af met je portemonnee bij Albert Heijn, raapt alles op, doet lades open, kleedt mensen uit.”
De Stichting heeft haar hoop gevestigd op een onderzoek dat Ab Klink als minister van Volksgezondheid heeft ingesteld naar de zelfredzaamheid door een hulphond en de ’sociaal toegevoegde waarde’ hiervan voor een patiënt. In november komt het rapport uit. „We hopen dat dan de vergoeding van zorgverzekeraars omhooggaat. Er ligt al onderzoek waaruit blijkt dat een ADL-hond tot 80.000 euro aan zorgkosten bespaart, en bij seizurehonden zelfs nog meer”, aldus Bouwer, die topman was van itbedrijf Fujitsu Services. „Ik verdien nu een stuk minder, er is een nulletje af, maar ik vind dit leuk om te doen.”

De twee bestuurders hopen juist sterker uit het dal te komen, met hulp van onder anderen Frits Wester en twee nieuwe ’ambassadeurs’ die bekend worden gemaakt op de open dag van de stichting aanstaande zaterdag 10 april in het Noord-Brabantse Herpen (www.hulphond.nl).
Bouwer: „Het belangrijkste is dat er een bodem in het bedrijf komt. Zo hopen we 28.000 donateurs aan te trekken zodat we een vaste inkomstenbron krijgen. Dat kan vanaf enkele euro’s per maand. Verder willen we graag meer honden afleveren. Dit jaar zijn het er 55, maar onze kennel heeft een capaciteit van 80 en we hebben ruimte om door te groeien naar 150 à 200 per jaar.” Hopelijk voelen velen zich geroepen om dit prachtige project te steunen!

Bron: De Telegraaf van 7 april 2010
Wat er ook speelt in de wereld, laat het vooral de honden zijn!
Afbeelding
:zwartpootje: Dewi ♀ 21-04-03/08-08-17
:bruinpootje: Norah ♀ (The Prettiest vh Oosterhuis) 01-11-05
:bruinpootje: Fleur ♀ (Just Imagine vh Oosterhuis) 09-01-08
:zwartpootje: Cleo ♀ ( Lab' Major Headway) 08-03-11
:zwartpootje: Rose ♀ (Lab' Major Limited Edition) 20-04-12
:bruinpootje: Jenthe ♀ (Lab' Major Flower Power) 10-05-14
:bruinpootje: Xanne ♀ 24-10-02/22-08-13

dogfreakje

Ongelezen berichtdoor dogfreakje » 07/04/10 18:24

Heftig...

Jammer dat de stichting in de problemen zit ondanks het feit dat de hulphonden voor 17.000 euro worden terugbetaald...

Hier in Vlaanderen worden de hulphonden nog steeds amper terugbetaald! Blindengeleidehonden wél, maar de dossiers voor hulphonden worden bijna zeker geweigerd. Op al die jaren is één dossier voor een hulphond goedgekeurd en één door in beroep te gaan bij de rechtbank... Ook twee epilepsiehonden zijn via de rechtbank toch terugbetaald.

De terugbetaling is lager, en is vééél minder dan in Nederland... maar toch overleeft onze school... puur op giften dan welliswaar...

nu ik hoop oprecht dat de stichting overleeft en meer sponsors vindt!!!
Ik blijf echter mijn centjes doneren aan mijn hulphondenschool ;-)


Terug naar “De Labrador als assistentiehond”