... een aspirant geleidehond

Regelmatig berichten we hier over een dag uit het leven van een Labrador.
Desiree
Erelid
Erelid
Berichten:5144
Lid geworden op:22/08/04 11:14
Locatie:Leidschendam
... een aspirant geleidehond

Ongelezen berichtdoor Desiree » 19/11/09 22:36

Sinds augustus 2007 ben ik puppypleeggezin (ppg) voor KNGF Geleidehonden. Sinds 1935 leidt dit instituut geleidehonden op en stelt deze ter beschikking aan blinde en zeer slechtziende mensen.
Omdat een pup het beste opgroeit in een gezin om daar te socialiseren, werkt KNGF Geleidehonden met vrijwilligers die een jonge hond in het eerste levensjaar een fijne, onbezorgde jeugd bezorgen terwijl tegelijkertijd de basis wordt gelegd voor zijn verdere leven als geleidehond.
De nadruk ligt in deze periode op het socialiseren, opvoeden en het aanleren van basis appèl.
Het is heel belangrijk dat hij went aan mensen, dieren en allerlei zaken die hij in zijn latere leven als geleidehond tegen zal komen, zodat hij nergens meer van op zal kijken.
In het fokgastgezin verblijft hij met zijn moeder en nestgenootjes in een veilige en vertrouwde omgeving, waar hij stapsgewijs allerlei indrukken opdoet: mensen, kinderen, andere dieren, luchtjes geluiden en beelden, maar ook een aantal zaken die specifiek van belang zijn voor geleidehonden, zoals vreemde ondergronden, trapjes, hoogtes en vreemde voorwerpen.
Vanaf de leeftijd van ruim 7 weken gaat de pup naar een ppg, waar de primaire socialisatie zich zal voortzetten. Ik zal even heel kort uitleggen hoe e.e.a. in zijn werk gaat voordat ik een dag beschrijf.

De socialisatie wordt heel rustig opgebouwd, ik geef de pup niet meer indrukken te verwerken dan hij aankan; hoe meer hoe beter gaat zeker niet op. Tevens geef ik ze voldoende tijd om de indrukken te verwerken, na een uitje doen we een paar dagen niks spannends en lopen we alleen maar eventjes aangelijnd door de straat en gaan we naar een bos of park om los te lopen.
In de praktijk komt dat neer op een keertje naar een winkel, over de markt, een ritje met de bus, een kijkje op een perron, langs een schoolplein met spelende kinderen etc. Het meeste vanaf de arm (of rugzakje) en natuurlijk komen ze op straat ook veel tegen: auto’s, brommers, vrachtwagens, grasmaaiers etc. Bij Juno was het zo, dat we 3 dingen in twee weken deden, anders werd hij strontvervelend. Gelukkig worden we hierbij goed begeleid door het KNGF door de consulenten van Puppy Pleegzorg (ppz).

Vanaf de 12e week begint de secundaire socialisatiefase en dat is eigenlijk het uitbouwen van de opgedane indrukken uit fase 1. In plaats van op de arm een winkel door laat je ze nu een stukje aan de riem lopen. Echt maar heel kort hoor, een pad heen en een pad terug en dan de winkel weer uit en vooral zelf geen boodschappen doen. Hoe ouder ze worden hoe meer je gaat herhalen en dan bijvoorbeeld op een wat drukker tijdstip. Dus in mijn geval eerst naar station Driehuis op de arm, even op schoot op een bankje naar een trein kijken. Een paar weken later naar hetzelfde station maar dan even rondlopen aan de lijn. Weer een paar weken later ga ik met de trein naar Haarlem, dat is tien minuutjes en 3x stoppen; heen met de hond op schoot dan even naar buiten om de hond te laten plassen en dan weer terug met de trein, maar dan op de grond. Een paar weken ga je eens een kijkje nemen op station Haarlem en weer wat later ga je het instappen in de trein oefenen.

Afbeelding


Vanaf een maand of 4 gaan de honden hun puppycoat dragen. Zo zijn ze in winkels beter herkenbaar voor klanten en personeel. Wat je ziet is dat de hond het verschil gaat merken tussen jasje aan en uit; vooral Juno had dat heel sterk. Met zijn jasje aan was hij onverstoorbaar en liep hij langs alles. Jasje uit betekende vrijheid en lekker dollen en spelen. Ik wil nog even benadrukken dat het misschien lijkt of de honden niets mogen, maar dat ze elke dag ook altijd los mogen lopen in een park of bos. Het klopt dat ze aan de lijn moeten werken, maar zijn ze los dan mogen ze uiteraard wel met andere honden spelen en door andere mensen geknuffeld worden.

Een paar dingen moeten onze honden: goten en vooraan lopen.
Goten betekent plassen en poepen in de goot voor iedere wandeling of uitje, zodat de hond “leeg” op stap kan.
Vooraan lopen betekent aan de linkerkant lopen met zijn achterhand ter hoogte van mijn knie met spanning op de lijn. Hij mag zich niet laten afleiden door luchtjes, soortgenoten, andere dieren of mensen.
’t Is een soort trekken, maar dan op een gecontroleerde manier.

Naast deze commando’s leren we ze uiteraard de standaard commando’s aan, waarbij we vanaf dag 1 al beginnen met wachten voor het eten. Zit, af, hier, sta, mand etc. komen allemaal voorbij. Verder leer ik ze naast, omdat ze dan heel makkelijk aan te lijnen zijn zonder dat je naar je hond hoeft te graaien en tevens kan later het tuig gemakkelijk aan- en afgedaan worden.

Een paar zaken mogen onze honden niet: niet te water gaan, niet met ballen of stokken spelen, geen ontlasting van soortgenoten of andere dieren eten. Lijkt me duidelijk: voor een visueel gehandicapte is het lastig als de hond tijdens het loslopen te water gaat en daarna kleddernat mee moet op visite, naar het werk of naar een openbare gelegenheid. Bij het loslopen vermijd ik zoveel mogelijk plekken met water, want als ze een keer hebben ervaren hoe leuk dit is (en labradors en goldens vinden dit leuk) wordt het steeds moeilijker ze eruit te houden. Kom je toch langs een slootje, dan leid je ze zoveel mogelijk af met wat lekkers of je lijnt ze even aan.
Ballen kunnen op sommige honden een enorme aantrekkingskracht uitoefenen en je moet er niet aan denken dat een geleidehond tijdens het werk afgeleid wordt door een bal en daardoor geen aandacht meer heeft voor het werk en wellicht zijn baasje in gevaar brengt. Een stok meedragen tijdens het loslopen kan vervelende gevolgen hebben als de hond vlak langs zijn blinde baasje of iemand anders loopt.
Dus vandaar dat ik er vrij alert op ben in het bos en ook hier geldt: afleiden met een ander speeltje.

Nu dan een dag uit het leven van een aspirant geleidehond.

Zondag 25 mei 2008 (Juno was toen 11 maanden)
Vandaag wordt weer een nieuwe ervaring: we gaan naar de kerk!!!
Mijn nichtjes Sofie en Jasmijn worden om half elf gedoopt in de Remonstrantse Kerk in Dordrecht, dus ik vertrek om 9.00 in Mars’ auto met Juno op de achterbank. Ik ben keurig op tijd en kan Juno nog even laten plassen. Daarna neem ik plaats naast mijn schoonzusje Marian, een beetje achterin zodat ik makkelijk weg kan mocht Juno gaan klieren. Het is een vrij informele dienst met veel kinderen en dus ook veel lawaai. Dat is maar goed ook, want dan valt een hondje dat aan zijn botje knaagt niet zo uit de toon. Eigenlijk is het heel goed gegaan, niet geblaft, rustig gelegen met af en toe een uitstapje naar het gangpad. Tijdens het gebed heb ik het kluifje maar even afgepakt i.v.m. het gesmak en geknerp en hij was muisstil!! Hier en daar heeft hij een verdwaalde rozijn opgepikt (niet al te gezond, maar het bleef bij een enkele) die uitgedeeld waren om de kinderen rustig te houden.
Na de dienst ben ik naar het huis van mijn ouders gereden, heb me snel verkleed om even een rondje in het Wantijpark te lopen waar hij lekker kon spelen met een paar hondjes. Daarna lunchen met een man of tien bij mijn ouders en na het eten ben ik op pad gegaan naar een leuk losloopgebied. Via wat omzwervingen door de Biesbosch ben ik uiteindelijk op plaats van bestemming aangekomen: De Elzen, goed dat ik de navigatie aan de praat kreeg, was ik ook erg trots op haha.
Een uur gewandeld, een stomme (want erg ruw en wild) hond tegengekomen en…. een poes aan een lijntje. Ik had het op tijd in de gaten en kon Juno aanlijnen voordat hij het zag. Toen hij het zag keek hij heel verbaasd. Toen de mensen de hoek om waren en wij ook weer een stukje verder waren gelopen liet ik hem los…. Wat denk je, meneer neemt een spurt achter die kat aan…. Ik fluit en roep en dacht holy moly, maar even later kwam meneer weer terugperen dus dat was wel fijn. Toen ik bij de auto was ging het regenen, dus dat hadden we goed uitgekiend. ’s Avonds in het Veerhuis gegeten, Juno in de bench thuisgelaten, die had al genoeg gewerkt vandaag.
Het mooie is, dat het huidige vrouwtje van Juno regelmatig naar de kerk gaat en dat hij zich daar buitengewoon goed gedraagt. Zou er toch iets zijn blijven hangen van deze dag?
Groetjes,
Désirée

Afbeelding

Lunatic
Speurneus
Speurneus
Berichten:6332
Lid geworden op:03/03/08 14:45
Locatie:Lelystad
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor Lunatic » 20/11/09 01:08

Wat een gaaf verslag van dit prachtige werk wat je doet 8)
Ik neem m'n petje af voor mensen zoals jij, ik zou het niet kunnen om de hond na een jaar weer af te moeten staan, hoe goed het doel ook is.
Groetjes Lin en een :bruinpootje: van Max en een :zwartpootje: van Luna, Doran en Zinzi

roef
Speurneus
Speurneus
Berichten:10392
Lid geworden op:30/09/08 11:29
Locatie:emmeloord

Ongelezen berichtdoor roef » 24/11/09 16:15

ik lees jou verhaal nu pas :oops: sorry hoor ik had alleen het verhaal van marielle gezien.

maar ik heb genoten van dit verslag,zo leuk om te lezen hoe de training van een geleidehondje in zijn werk gaat :D
ik sluit me aan bij lin: jullie doen fantastisch werk wat echt niet iedereen kan :klasse:
:blondkopje: Roef (Matcho) 18-04-2008
:blondkopje: James(Sallyjo`s sunbeam jamie)overleden
:blondkopje: Hidde(Charly van Foreburg) 12-01-2012

AnP
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten:1758
Lid geworden op:24/09/09 12:26
Locatie:Delft
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor AnP » 24/11/09 16:20

Ik lees het ook nu pas, super :klasse: wat je doet. Zo geef je mensen hun vrijheid terug.
Zelf heb ik een pup geadopteerd via adopteereenpup, en het is leuk om de nieuwsbrieven te lezen en de foto's te zien.

-kim-
Speurneus
Speurneus
Berichten:3013
Lid geworden op:19/09/07 19:15
Locatie:Stein
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor -kim- » 24/11/09 16:21

Wat leuk om te lezen !!!

En zo knap, ik zou zo'n hummeltje na 1jaar niet meer kunnen afstaan :klasse:
groetjes Kim , pootje van Mexx, Bear en JC

:blondkopje: Charlie (v.d. Leeda) ( † 24-12-2007, voor altijd in ons hart) 31-3-1994
:bruinkopje: Mexx ( Tresor du taillis madame x Shallow bay v. Janslust )22-03-2007
:blondkopje: Bear ( FAIR-COURT Play It Again )12-03-2009
:zwartkopje: JC ( Jill's Summer Breeze of Sir Geof ) 2-9-2013

AnP
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten:1758
Lid geworden op:24/09/09 12:26
Locatie:Delft
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor AnP » 24/11/09 16:30

Volgens mij is dat ook heel moeilijk. Een tante van mij heeft jaren pups gehad als ppg, en die zei altijd dat het nooit leuk is de hond terug te moeten geven maar dat ze het erger vond dat mensen hun vrijheid niet terug zouden krijgen als zij het hondje zou houden.

Juno
Speurneus
Speurneus
Berichten:2104
Lid geworden op:14/08/07 22:06
Locatie:Velserbroek

Ongelezen berichtdoor Juno » 24/11/09 18:21

Ja het is moeilijk om je hondje weer in te leveren, absoluut!!
Nu met Hella heb ik een enorm sterke band, zij is een heerlijk meisje en ik kan lezen en schrijven met haar. We hebben een heel leuk jaar gehad, ze heeft heel veel geleerd, we zijn in alle uithoeken geweest (Limburg, Drenthe, Zwitserland), we hebben het bos, de hei en het strand onveilig gemaakt, kortom ik denk dat ze een heel leuk eerste jaar heeft gehad.
Het enige is, dat ze nog een beetje puppyachtig is, ze mag best nog wat stoerder worden!
7 december gaat ze terug naar school en jullie mogen best weten dat ik het er best moeilijk mee heb. Maar weet je, mocht ze de opleiding halen en afstuderen als geleidehond, dan krijgt iemand zo'n heerlijk hondje aan haar.

Het feit dat we Juno vorige maand gezien hebben, (zie http://www.labradorforum.nl/viewtopic.p ... highlight=)
haalt het scherpe randje van het terugbrengen af. Nu we weten hoe blij zijn vrouwtje met hem is en hoe goed hij het heeft, geeft dat een stukje extra motivatie.

Wat AnP schrijft is ook heel leuk om te doen: via www.adopteereenpup.nl kun je bijdragen aan de opleiding van een aspirant geleidehondje.
Juno was geadopteerd door de personeelsvereniging van een bedrijf dus bij hem heb ik iedere maand een leuk stukje over zijn belevenissen geschreven en foto's opgestuurd.

Misschien wordt KNGF Geleidehonden niet het goede doel van het Labradorforum, maar dan heb ik jullie wellicht op een (cadeau)idee gebracht? :wink:
Groetjes, Milou

AnP
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten:1758
Lid geworden op:24/09/09 12:26
Locatie:Delft
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor AnP » 24/11/09 21:20

Wat AnP schrijft is ook heel leuk om te doen: via www.adopteereenpup.nl kun je bijdragen aan de opleiding van een aspirant geleidehondje.
Juno was geadopteerd door de personeelsvereniging van een bedrijf dus bij hem heb ik iedere maand een leuk stukje over zijn belevenissen geschreven en foto's opgestuurd.


Dat maakt het ook zo leuk om te doen. Ik kijk meestal 1x per week op de website om de foto's te bekijken en vind het erg leuk om de nieuwsbrieven te lezen Juno. Zo is donateur zijn een leuke ervaring, ik heb inmiddels een tweede pup geadopteerd :) het gaat zo naar een goed doel en je krijgt er iets leuks voor terug (niet dat het daarom gaat natuurlijk) 8) en inmiddels heb ik ook 2 anderen kunnen overhalen om een pup te adopteren.

7 december al? veel sterkte daarmee, dat ze een goede blindegeleidenhond mag worden!
Maar ik had eigenlijk verwacht dat wel meer mensen hetzelfde hondje adopteren juno, eentje is maar weinig? [/url]

Juno
Speurneus
Speurneus
Berichten:2104
Lid geworden op:14/08/07 22:06
Locatie:Velserbroek

Ongelezen berichtdoor Juno » 25/11/09 10:12

Klopt, één hondje wordt door veel privépersonen gesponsord.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen 1 hondje te sponsoren (hangt een iets ander prijskaartje aan :wink: ).
Groetjes, Milou

Charella

Ongelezen berichtdoor Charella » 25/11/09 20:19

Wat een mooi verhaal! Super wat jullie doen :klasse:

AnP
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten:1758
Lid geworden op:24/09/09 12:26
Locatie:Delft
Contacteer:

Ongelezen berichtdoor AnP » 25/11/09 20:52

Juno schreef:Klopt, één hondje wordt door veel privépersonen gesponsord.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen 1 hondje te sponsoren (hangt een iets ander prijskaartje aan :wink: ).

ahh ok ik snap hem :D wel goed van dat bedrijf zeg!

Gebruikersavatar
Katootje
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten:1936
Lid geworden op:03/02/07 20:34
Locatie:Limburg

Ongelezen berichtdoor Katootje » 27/11/09 21:07

Echt super om te lezen.
Vandaag heb ik jullie ontmoet en gezien wat een lieverd Hella is..
Lijkt me echt zo moeilijk om steeds weer afscheid te moeten nemen..maar aan de andere kant ook heel erg mooi dat jij er toe bijdraagt om iemand anders een beter leven te geven.
Echt toppie wat je doet!!! :applaus:
Geniet nog even van je meisje en voor strakjes alvast veel sterkte..en voor Hella veel succes. Gaat vast lukken!! :klasse:
Groetjes, Annick en een stevige knuffel van de NoKaZoefjes
Afbeelding
:bruinpootje:Kato! (Labrador; 4-11-2005)
:zwartpootje:Zoef! (Ruwharige teckel; 12-08-2008)
:blondpootje:Nora! (Labrador/Herplaatser; 25-09-2009/woont sinds 7-01-2012 bij ons)

corretje
Hele grote hondenneus
Hele grote hondenneus
Berichten:1042
Lid geworden op:01/11/09 15:40
Locatie:Kapelle

Ongelezen berichtdoor corretje » 27/11/09 21:27

Ik lees nu net jullie verhaal.Wat ontzettend mooi wat jullie doen met deze honden. Echt super. Wilde al een keer opzoek naar info over een geleidehond. Wat er allemaal bij komt kijken als je een pup leent. Het lijkt me heel erg moeilijk om zo'n hondje te moeten afstaan ook al weet je dat het super werk gaat leveren voor mensen die de hond hard nodig heeft.

Petje af voor jullie

LabradorZ

Ongelezen berichtdoor LabradorZ » 27/11/09 22:50

dat vind ik nou schitterend geschreven, :klasse:

petje af :)


Terug naar “Een dag uit het leven van...”